River Rats – Taattua sää(s)töä jo vuodesta 2004

Sunnuntaina River Rats palasi jälleen Leaf Areenan pelikentille, kun pitkän ja helteisen kesän jälkeen Hallisarjakausi 2018-19 viimein starttasi.

Back in Yellow, Back in Yellow

Kauden rosteri koostuu pääasiassa samasta porukasta, joka viime kaudella dominoi nytkin pelattavaa Hallisarjan 2. dvisioonaa, joskin parit menetykset tälle kaudelle on koettu. Maalipörssin kakkossijan jakanut Jani Kainulainen on jo etukäteen ilmoittanut olevansa flunssassa kaikkien pelien aikaan, puolustajana vakuuttanut Olli Hyrsky lähti tryoutille Pohjois-Korean puolustusvoimiin ja maalia puhtaana pitänyt Tommi Mattsson on osittain varhennetulla vanhuuseläkkeellä. Menetyksistä huolimatta River Rats on ollut pelaajamarkkinoilla hyvin säästeliäs, eikä voittavaan joukkueeseen ole lähdetty hankkimaan hyvän peli-ilmeen sotkevia tuoreita kasvoja. Ainoa hankinta on paluun joukkueeseen tekevä Juho Sipilä, jolta odotetaan Lyseo-näyttöjen perusteella paljon.

Säästämällä hankinnoissaan joukkue ratsastaa businessmaailman aallonharjalla, ja keventää tällä tavoin organisaatio- ja kulurakennettaan. Huhujen mukaan seuran talousvastaavat ovat jo saaneet yhteydenottoja eräältä jatkuvasti tappiota tekevältä turkulaiselta Liiga-joukkueelta talousvinkkien muodossa, mutta numerot ovat olleet estettyjen listalla eivätkä koskaan ole tulleet läpi.

Joukkueen tämä kauden runko koostuu seuraavista pelaajista (nimen jälkeen viime kauden pisteet/ottelut):
Joni Sjöström 17+30 / 18
Janne Kujanpää 23+22 / 17
Jerry Tuominen 13+13 / 14
Joni Latokylä 17+8 / 16
Sami Wasama 18+5 / 14
Miro Wasama 6+6 / 15
Heikki Järvinen 6+6 / 12
Iiro Koskinen 6+2 / 10
Marko Kujanpää 3+5 / 10
Lasse Heininen 1+7 / 16
Simo Pilpola 4+3 / 18

Malivahti:
Juho Sipilä

Näiden lisäksi joukkueessa tullaan luultavasti näkemään vierailevia tähtiä, kuten jo ensimmäisissä peleissä nähtiin.

Kevyt organisaatiorakenne aiheutti kuitenkin jo ennen ensimmäisiäkin pelejä lähes eeppisiksi muodostuneita säätöjä. Ensimmäinen ongelma oli maalivahdin hankkiminen. Viime kaudella yhden turnauksen hoitanut Tuomas Juntunen oli estynyt, eikä muitakaan vaihtoehtoja tähän hätään ollut niin Tommi Mattsson suostui palaamaan eläkepäiviltään, tuntuvaa korvausta vastaan. Kenttäpelaajia oli tulossa sentään 9, poissaolijoista Janne Kujanpää oli loukannut varpaansa yrittäessään rikkoa suklaapatukkakonetta, Jerry Tuomisella on rakkaushuolista aiheutunut masennus. Tämä oli kuitenkin vasta alkua. Luultavasti perjantai-iltana Tommi ja Marko olivat olleet Janin luona pelaamassa Carcassonnea Janin kroonisesta flunssasta huolimatta, ja ilmoittivat yksissä suin että nyt on kyllä niin paha olo ettei peleistä tule mitään. Viime kaudella pari peliä maalissa ollut Simo Pilpola ilmoitti että päivystysvastuusta huolimatta hän pystyy kantamaan joukkuetta maalinsuultakin käsin, ja joukkueen suhdekoneisto onnistui haalimaan viime kauden eniten torjuntavastuuta saaneen Jukka erosen kenttäpelaajaksi toiseen peliin. Simon tämän kauden maalivahtidebyytti sai kuitenkin siirtyä, kun Mattssonin eläkepaluurahat käytettiin pelaajan hommaamiseksi itärajan toiselta puolen. Näin olleen kenttäpelaajia oli jälleen kasassa 8, ja toiseen otteluun jopa 9.
Sunnuntaiaamuna kaikki kuitenkin muuttui, kun vastavärvätty maalivahti ilmoitti että SataShellin Mcdonaldsin ruuat olivat sen verran jytyjä että on oksentanut koko aamun. Näin ollen Simon oli otettava torjuntavastuu, ja pelaajamäärä tippui seitsemään.
Vain muutamaa tuntia ennen ensimmäisen ottelun alkua saatiin kuitenkin pelastuksen siemen, kun Markus Iltanen ilmoitti pääsevänsä pelaamaan molmpiin otteluihin. Näin ollen pelaajamäärä oli inhimillinen, ja toiseen otteluun saataisiin jopa 4 vaihtopelaajaa.

River Rats – Los Bastardos 6-6

Los Bastardos on tuttu joukkue aiemmilta vuosilta. Aikaisemmat pelit ovat päättyneet vähintään 10 maalin voittoon, joskin edellisestä kohtaamisesta oli jo yli kaksi vuotta. Tämä ei kuitenkaan estänyt itsevarmaa joukkuetta lähtemästä otteluun 110% takki auki, etenkään kun vastustajilla oli pelaajia enemmän kuin Ratseilla Hallisarjakausia takana.

Markus Iltasella oli illan toisessa ottelussa aikaa harjoitella Swingiään

Hyvissä ajoin aloitettu tiukka harjoittelukausi näkyi River Ratsin pelissä, kun vastustaja ampaisi viidessä minuutissa 0-3 johtoasemaan. Tämä ei kuitenkaan keltapaitaisia haitannut, vaan kotijoukkue otti pelin haltuun. Maalinteossa onnistuivat Sami Wasama ja Joni Latokylä, joista jälkimmäisen laukaus oli menossa metrin verran ohi maalin mutta ystävällinen Bastardi-pakki ohjasi pallon maaliin.
Vastustajien pelikirja oli räksyttäminen ja jatkuva huutelu, ja taktisesti ottivat myös jäähyn häiritsemällä juuri hyökkäysalueen vaparia antamassa ollutta Ratsien pelaajaa. River Rats pyöritti peliä taianomaisesti, ja jäähyn ollessa jo lopuillaan Iiro Koskinen sai tuikattua pallon sisään Miro Wasaman antaman laukauksen reboundista ja näin peli oli tasan 3-3. Ratsit kävivät pari kertaa johtoasemassakin mutta pelin loppupuolella tilanne oli tasan 6-6.
Kolme sekuntia ennen pelin päättymistä Heikki Järvinen katkaisi vastustajien avauksen ja antoi pallon keskiviivalle Joni Sjöströmille, joka laukoi maanuoliaisen kohti maalin alanurkkaa. Vastustajien maalivahti oli jo lähtemässä maalilta pois koska peli oli juuri päättymässä, mutta keltapaitaisten harmiksi pallo kilahti tolppaan ja lipui juuri ja juuri ohi toisen tolpan menemättä maaliin ja samassa pelikello soi. Peli päättyi harmittavaan 6-6 lopputulokseen.

Pelin pisteet jakautuivat seuraavasti:
Joni Sjöström 1+1
Miro Wasama 0+2
Iiro Koskinen 1+2
Joni Latokylä 2+0
Sami Wasama 1+0
Markus Iltanen 1+1

SB Ajoa United – River Rats 3-7

Toisessa ottelussa River Rats sai vastaansa ehkä kauden hämmentävimmällä nimellä varustetun joukkueen, jotka olivat pukeutuneet pinkkiin ja olivat tulleet pelaamaan joko ala-asteen Mehukattimaailma-syyslomareissun yhteydessä tai rippileirin iltapuhteena. Katsomossakin heidän kannattajansa tiesivät jo ennen pelin alkua luoda uskoa idoleilleen toteamalla ”Ei mitään hätää, ne on vanhoja”.

Pelien välissä ratsit saivat ikäviä uutisia, kun selvisi ettei Jukka Eronen pääsisikään pelaamaan. Ilmeisesti perjantaina 5.divarissa iskettyjen 8 maalin juhlinta oli venynyt liian pitkälle, eikä pelikunto ollut kohdillaan.

Lasse Heininen pelasi jälleen riskittömän perusvarman pelin

Menetyksestä huolimatta River Rats lähti otteluun suurena ennakkosuosikkina. Vastustajia ei ollut tällä kertaa kuin kaksinkertainen määrä, joten ottelusta oli tulossa helppo. Peli alkoi huomattavasti rauhallisemmin kuin illan ensimmäinen ottelu, sillä vastustajan prässi oli huomattavasti kevyempi kuin Los Bastardosin. River Rats pääsikin pelaamaan tuttua pallonhallintapeliään, eikä aikaakaan kun peli oli jo 0-2. Pienen uinahduksen jälkeen vastustaja pääsi kuitenkin laukomaan hyvästä paikasta ja kaventamaan ottelun 1-2. Vierasjoukkue pisti kuitenkin isomman vaihteen silmään, ja ehkä jopa edellistä joukkuetta enemmän valitusvirttä laulellut joukkue joutui suureen ahdinkoon. River Rats pääsi jälleen pelaamaan ylivoimaa, eikä se tälläkään kertaa jäänyt tuloksettomaksi. Toisen erän alkupuolella peli oli jo 6-1. Tässä vaiheessa molemmat joukkueet alkoivat jo näyttämään pieniä väsymisen merkkejä, ja SBAUkit pääsivät tälläämään minuutin sisään kaksi maalia. Keltaiset tekivät kuitenkin vielä yhden maalin, ja viimeiset minuutit kuluivat rauhassa vieden River Ratsia kauden avausvoittoa. Lopputulos 3-7, ja näin oli kaksi ensimmäistä peliä taputeltu. Tuloksia ei voi huonoksi kutsua, mutta eipä peleistä kauheasti muisteltavaa löydy, sen verran mukavaa oli pelata kumpaakin rentoa ja reilua joukkuetta vastaan.

Toisessa ottelussa pisteille pääsivät:
Joni Sjöström 3+0
Miro Wasama 0+2
Sami Wasama 1+0
Iiro Koskinen 1+2
Heikki Järvinen 2+0
Markus Iltanen 0+3

Pelit jatkuvat jälleen kolmen viikon kuluttua, silloin pelataan vain yksi ottelu ja vastaan asettuu FBC Turku 5. Nähdäänkö jo silloin maalinsuulla Juho Sipilä? Kenties, mutta se selviää vasta 5min ennen pelin alkua.